Hoe schrijf je een scriptie?

Waar begin ik?

...

Elk begin is moeilijk. Beginnen met het schrijven van je scriptie is hier zeker geen uitzondering. Dit voelt voor veel studenten als de beklimming van een hoge berg waarvan de top nog lang niet in zicht is. Weet je niet hoe je moet beginnen of ben je al begonnen en zit je momenteel vast? In de komende reeks gaan we stap voor stap alle onderdelen van de scriptie bij langs, van introductie tot discussie en conclusie. We leggen je uit hoe je duidelijk en beknopt wetenschappelijk schrijft en geven handvatten die je helpen de juiste structuur te volgen. In dit artikel geven we alvast een paar tips die je op weg kunnen helpen.

Maak een plan
Het belangrijkste om mee te beginnen is vastleggen waar je over een paar weken wil zijn met je scriptie en hoe je dit wil bereiken. Bouw hierbij ook zeker wat speling in, want onderzoek gaat vaak niet zoals gepland. Het meest praktisch is om per week een planning te maken waarin je schrijft welk onderdeel je aan het eind van die week af wil ronden. Zorg ervoor dat je doelen realistisch zijn. Maak je doelen in het begin liever iets te klein dan te groot, bijvoorbeeld 500 in plaats 1000 woorden schrijven voor de introductie. Hiermee verdeel je het geheel in behapbare stukjes. Dit helpt om gemotiveerd te blijven. Bijkomend voordeel is dat je een betere kans hebt op een hoog cijfer als je niet alles op het laatste moment hoeft te doen.

Lees je in over je onderwerp
Dit gaat je aan het eind heel veel tijd besparen, met name voor het schrijven van de discussie. Ik raad je aan om een overzicht te maken van de belangrijkste literatuur over het onderwerp van je scriptie. Binnenkort volgt hier een uitgebreidere blog over, waarin we uitleggen hoe je en een literatuuroverzicht maakt en hoe je eenvoudig studies citeert. Maak een begin Bedenk dat je scriptie niet meteen perfect hoeft te zijn. Wachten tot je de perfecte openingszin hebt gevonden of totdat je alle mogelijke literatuur hebt gelezen zorgt ervoor dat je nooit een woord op papier krijgt. Het beste advies is om in dit geval op te schrijven wat er maar in je opkomt en dit op een later moment te redigeren.

Methode schrijven
Als je aan scriptie-onderzoek begint, weet je vaak al hoe je je onderzoek gaat uitvoeren. Je weet bijvoorbeeld al hoe je data gaat verzamelen. Het helpt om je methode meteen aan het begin te schrijven, omdat je hiermee ook voor jezelf helder krijgt wat je precies gaat doen en kunnen eventuele gebreken in de methode vroeg aan het licht komen. Voor dit onderdeel hoef je meestal nog geen uitgebreide literatuurstudie te doen.

Hou contact met je begeleiders
Houd om te beginnen nauw contact met je begeleiders. Zorg ervoor dat zij op de hoogte zijn van waar jij nu mee bezig bent. Stuur regelmatig updates over je voortgang. Zij zijn ervoor om jou te ondersteunen en je kan bovendien niet van jezelf verwachten dat je meteen weet hoe alles werkt. Wacht ook niet pas totdat je de eerste versie van je scriptie af hebt, maar stuur liever vaker losse stukken naar je begeleiders op voor feedback. Mocht je op het verkeerde spoor zitten, dan hoef je tenminste niet alles aan te passen.

Zoek hulp
Wacht niet te lang met hulp vragen als je vastzit. Als je moeite hebt om op gang te komen of als je graag wil dat iemand je op weg helpt wat betreft inhoud of stijl dan zijn wij er altijd om jou te helpen!


June 8, 2020

Apply now for a free intake consultation!

Get you back on track with your thesis. Grab this opportunity and you will be on your way in no time!

Apply Now